Heb jij de juiste zithouding?

Veel professionals brengen het grootste deel van hun werkdag zittend door, wat op lange termijn kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals rugpijn, nekpijn en andere lichamelijke klachten. Een ergonomisch ingerichte werkplek en het juist instellen van je bureaustoel zijn daarom belangrijk voor zowel gezondheid als productiviteit.

Rugpijn verminderen door ergonomisch zitten

Rug- en nekpijn zijn veelvoorkomende klachten onder kantoormedewerkers en zijn vaak het directe gevolg van een slechte zithouding. Een ergonomische bureaustoel die goed is afgesteld, biedt de juiste lendenondersteuning en helpt de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom te onderhouden, wat essentieel is om deze pijnklachten te voorkomen. Het is belangrijk dat een stoel niet alleen comfort biedt, maar ook aanpasbaar is aan je persoonlijke lichaamsbouw.

Verminder vermoeidheid en verhoog je productiviteit

Een verkeerde zithouding kan leiden tot snelle vermoeidheid, wat je concentratie en werkprestaties negatief beïnvloedt. Door de juiste zithoogte en zitdiepte te kiezen, kun jij een actievere zithouding aannemen, wat de alertheid verhoogt. Een juiste zithouding zorgt er ook voor dat je minder snel last krijgt van het gevoel van een opgeblazen buik of slechte stoelgang, wat weer bijdraagt aan de algehele welzijn op kantoor.

Variatie in houding: het geheim van gezond zitten

Onderzoek toont aan dat het regelmatig veranderen van houding cruciaal is om de gezondheid van je rug te bewaken. 'De beste zithouding is de volgende zithouding' is een belangrijk motto voor iedereen die veel zit. Ergonomische meubels, zoals zit-sta bureaus, moedigen beweging en houdingsverandering aan tijdens de werkdag, wat de bloedcirculatie verbetert en rugklachten vermindert.

Hoe stel je een ergonomische bureaustoel correct in?

  1. Juiste zithoogte: Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan en je benen een hoek van 90° vormen. Dit voorkomt druk op je benen en bevordert een goede bloedsomloop.

    Vaak denk je misschien dat je extra hoog moet zitten om gemakkelijk op te kunnen staan. Maar bij een te hoge zitpositie is het opstaan net zo moeilijk als bij een te lage zit. Als je niet gemakkelijk met je voeten bij de grond kunt komen, moet je veel kracht in je armen gebruiken om makkelijk op te staan. Ook wordt het moeilijker om van houding te veranderen als je te hoog zit. Bovendien kan een te hoge zitting de zenuwen in je benen afknellen, wat slapende benen veroorzaakt. Bij een te lage zitting neemt je rug automatisch een ronde vorm aan. Je kunt dit zelf controleren door te gaan zitten en van één been de knie op te trekken. Je zult voelen dat je rug vanzelf gaat bollen. Een te lage zitting kan ook de darmen afknellen, wat leidt tot een opgeblazen gevoel of een slechte stoelgang. Let op: de juiste zithoogte bereik je wanneer je benen in een hoek van 90° op de grond staan en je een platte hand tussen de bovenkant van je knieholte en de zitting kunt schuiven.

  2. Juiste zithoek: Een ideale zithoek tussen de 95° en 105° ondersteunt je lichaam zonder dat je onderuitzakt, wat essentieel is voor de juiste ruggengraatondersteuning.

    De juiste zithoek is cruciaal voor een goede ondersteuning. Bij een te schuine hoek tussen de rugleuning en de zitting treden afschuifkrachten op, waardoor je onderuit gaat zakken en de ondersteuning niet meer optimaal is. Dit gebeurt vooral bij stoelen waarvan alleen de rugleuning naar achteren kan worden versteld. Let op: de ideale zithoek ligt tussen de 95° en 105°. Bij een schuinere hoek zul je merken dat je automatisch onderuit zakt.

  3. Juiste zitdiepte: Er moet een kleine ruimte zijn tussen de binnenkant van je knieholte en de zitting van de stoel. Dit helpt om een gebogen rug te voorkomen en ondersteunt een correcte houding.

    Een te diepe zitting zorgt ervoor dat je onderuitzakt, wat leidt tot een bolle rug en het opstaan en van houding veranderen moeilijker maakt. Zorg ervoor dat je lichaam goed aansluit op de onderkant van de rugleuning van de stoel, met een vrije ruimte tussen de zitting en je rug. Als je een platte hand tussen de binnenkant van je knieholte en de zitting kunt plaatsen, dan is de zitdiepte juist.

  4. Juiste armleggerhoogte: Armleggers moeten zo worden ingesteld dat je schouders ontspannen zijn en je ellebogen een hoek van 90° vormen, wat de druk op je schouders en nek vermindert.

    Je armen wegen ongeveer 10% van je lichaamsgewicht. Om ervoor te zorgen dat ze goed kunnen uitrusten, moeten de armleggers de juiste ondersteuning bieden. Als de armleggers te laag zijn, ga je automatisch onderuit zakken om je armen te laten steunen, wat een bolle rug veroorzaakt. Als je vaak op één van de armleggers leunt, zit je scheef in de stoel. Te hoge armleggers zorgen ervoor dat je schouders te hoog zijn opgetrokken, wat krampen in je hals en nek kan veroorzaken. Let op: bij de juiste armleggerhoogte zijn je schouders recht en rusten je armen in een hoek van 90° op de armleggers.

  5. Juiste lendenondersteuning: De lendensteun moet verstelbaar zijn in hoogte en dikte om de individuele curve van je onderrug optimaal te ondersteunen.

    Hoewel elke wervelkolom een licht gebogen S-vorm heeft, is de vorm van iedere wervelkolom uniek. De lendenwervels ervaren vooral grote belastingen bij het zitten. Omdat de romplengte en de kromming van de wervelkolom sterk verschillen per persoon, moet zowel de hoogte als de dikte van de lendensteun aanpasbaar zijn. De lendensteun moet op de juiste hoogte en dikte ingesteld kunnen worden om je individuele lendenholte goed te ondersteunen. Bij sommige stoelen kunnen de rugleuning en de zitting tegelijk naar achteren kantelen, wat de belasting op je rug drastisch vermindert en buitengewoon comfort biedt.

Investeer in je gezondheid met ergonomisch meubilair

Bij Van Rietschoten begrijpen we het belang van een gezonde werkplek en bieden wij een breed scala aan ergonomische bureaustoelen en zit-sta bureaus die helpen rugpijn te verminderen, je productiviteit te verhogen en je werkdag comfortabeler te maken. Bezoek onze showroom of ontdek ons online assortiment voor een persoonlijk zitadvies en investeer in gezondheid op de werkplek. Gezond zitten is de basis voor een productieve werkdag en een gelukkig leven. Neem gerust contact op voor een proefplaatsing, ergonomie check of ergonomie advies. 

Meer nieuwsberichten